ورزش یوگا

یوگا مسیری شامل تمرینات فیزیکی و تنفسی و تمرکزی است که مبدا پیدایش ان کشور هندوستان میباشد ،قدمت یوگا به پنج هرارسال پیش نسبت داده میشود . شهرت یوگا دردنیا به دلیل داشتن جسم و ذهن سالم است درواقع در یوگا ما ازجسم استفاده میکنیم تا به ذهنی سالم دسترسی پیدا کنیم . زبانی که کتب یوگا باان نوشته شده است زبان سانسکریت یا هندی قدیم میباشد یوگا کلمه ای سانسکریت ازریشه مصدریوج وبه معنی وحدت واتحادوپیوستن است

آسانا

تمرینات فیزیکی در یوگا آسانا نامیده میشود. آسانا به معنای حالت و موقعیت در یوگا است. زمانی که پسوند آسانا در آموزش یوگا استفاده میشود مانند پادماسانا ،ترجمه این کلمه به فارسی وضعیت یا حالت پادما خواهد شد که البته دراینجا پادما نیز به معنی گل لوتوس یا نیلوفر آبی است. پس درمجموع اشاره به وضعیت لوتوس یا نیلو فرابی خواهد داشت . آسانا ها دریوگا ازساده ترین وبنیادی ترین وضعیت ها تا پیچیده ترین و دشوارترین حالت ها چیده شده اند . آموزش آساناهای مقدماتی دریوگا ازاهمیت ویژه ای برخوردار است درواقع این اساناها به منزله پی و فنداسیون حرکت های پیشرفته یوگا میباشند . آموزش این حرکات سیستم اسکلتی و عضلانی و عصبی بدن را دریک هارمونی کامل برای عمیق تر شدن دراساناها قرارمیدهد سهل انگاری دراموزش و انجام اساناهای پایه میتواند صدمات جبران ناپذیرذهنی و فیزیکی به دنبال داشته باشد . انجام اساناها تقریبا اولین مرحله ازانجام تمرینات یوگا محسوب میشود البته قبل ازانجام اساناها دومرحله که به ترتیب یاما ونیاما نامیده میشود نیز وجوددارد که شامل یک دسته اصول اخلاقی و باید ها ونباید های یوگایی است که یوگی باید در طول مسیر خود همواره رعایت نماید. تعدادی از اساناهای یوگا شباهت بسیارزیادی به حرکت های ورزشی مانند رزمی ویا ژیمناستیک اروپایی دارند،همواره باید درنظر داشته باشیم که این ورزش ها از سنین پایین آموزش داده میشود اما یوگا درهرسن وسالی امکان انجام اساناها را به مامیدهد بنابراین یوگی باید ازتکنیک های یوگایی برای انجام این وضعیت ها استفاده کند زیرا که تکنیک های سایر ورزش ها برای سنین کم طراحی و تنظیم شده است و انجام دادن آن ها درسنین بالاتر میتواند باعث آسیب در افراد گردد که قطعا هدف از انجام تمرینات یوگا نمی باشد. آساناها در یوگا به شدت هوشمند طراحی شده اند و همزمان بر سیستم های اسکلتی ،عضلانی،فیزیولوژی وعملکرد امعا و احشا داخلی و سیستم عصبی بدن انسان تاثیرگذارهستند اینکه اساناها چگونه این کارراانجام میدهند مساله ای است که نیازبه مطالعه وتحقیق و تفحص دارد واز حوصله شما به عنوان یک تمرین کننده یوگا یا یوگی خارج است اما شواهد ومدارک بسیاری وجوددارد که این مساله را اثبات مینماید.

پرانایاما


مرحله بعدی از انجام تمرینات یوگا پرانایاما یا کنترل تنفس است. پرانا به معنی انرژی حیاتی و یاما به معنی کنترل کردن است، بنابراین پرانایاما به معنی کنترل تنفس یا انرژی حیاتی میباشد. تنفس در یوگا ازجایگاه ویژه ای برخوردار است زیرا که انسان با اولین دم به این دنیا وصل و با آخرین بازدم از این دنیا جداخواهد شد. بنابراین تنفس به عنوان رابط انسان با این دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

در زمان انجام تمرینات یوگا باید به توالی انجام تمرینات که در ابتدا اسانا و سپس پرانایاما می باشد. دقت شود در واقع یوگی پس از انجام اساناها و رسیدن به نقطه قابل قبول اجازه انجام پرانایاما را خواهد داشت. انجام تکنیک های تنفسی بدون امادگی سیستم فیزیکی میتواند آسیب زا باشد. تمرکز تمرینات پرانایاما بر روی عملکرد ریه وقلب و مغزمی باشد و از این طریق عملکرد سایر اعضای بدن را بهبود می بخشد . هدف اصلی در انجام تمرینات تنفسی طولانی کردن طول دم و بازدم و مساوی کردن آنها می باشد که ازطریق افزایش حجم شش ها و استفاده کردن از کل ظرفیت شش ها و انجام تنفس های عمیق در وضعیت ها ی یوگایی مختلف یا همان اساناها امکان پذیراست. درافسانه های هندی امده است که هر انسان به تعداد مشخصی دم و بازدم عمرخواهد کرد و زمانی که این تعداد دم و بازدم را استفاده نماید ازاین دنیا خواهد رفت بنابراین افزایش طول دم و بازدم به منزله طولانی شدن عمر یوگی می باشد.

نکته حائزاهمیت بعدی این است که ارتباط یوگی با سیستم عصبی ومغز از طریق دم و بازدم اتفاق میفتد . درواقع تنفس رابط بین جسم وذهن است و زمانی که ما تنفس را آرام و تحت کنترل داشته باشیم درواقع سیستم عصبی ما آرام وتحت کنترل ما خواهد بود. متاسفانه امروزه عدم توجه به تنفس درانجام آساناهای یوگا در کل دنیا همه گیر شده است که بسیار غم انگیزاست باید بدانیم بدون توجه به تنفس صرفا یک دسته تمرینات فیزیکی انجام داده ایم و به هیچ وجه به سیستم عصبی خود دسترسی پیدا نکرده ایم درحالیکه هدف اصلی یوگا رسیدن به سلامت ذهن وعملکرد صحیح نورون ها وسیستم عصبی می باشد.

تمرینات تمرکزی

پس ازانجام اساناها و پرانایاما ها ما به نتایج قابل قبولی درجسم وذهن خود خواهیم رسید که میتواند شروع واردشدن به تمرینات ذهنی یوگاباشد درواقع رسیدن به توانمندی های ذهنی باید ازمسیر انجام تمرینات فیزیکی و تنفسی یوگا اتفاق بیفتد یکی ازتمرینات شناخته شده ذهنی کلمه سانسکریت دیانا ویا انگلیسی مدیتیشن و یا فارسی مراقبه است درواقع دراین تمررینات یوگی مستقیم به کنترل ذهن وارد میشود البته با توانایی هایی که ازتمرینات فیزیکی و تنفسی بدست اورده است واینگونه مسیر تمرینات فیزیکی و تنفسی وتمرکزی یوگا اتفاق میفتد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This field is required.

This field is required.